Cilt: 4 Sayı: 2, 29.12.2022

Yıl: 2022

 Journal of Health Systems and Policies (JHESP), İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Sistemleri ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yayın organıdır. Sağlık Sistemleri ve Sağlık Politikaları alanındaki gelişmeleri takip etmek, nitelikli kaynak oluşturmak ve bu alanda nitelikli akademik/bilimsel yayınların uluslararası gelişimine katkı sağlamak amacıyla yayımlanmaktadır.  

Journal of Health Systems and Policies (JHESP)’nde; sağlık sistemleri ve politikaları başta olmak üzere, sağlık hizmetleri, sağlık kurumları yönetimi, halk sağlığı gibi konu alanlarında nitelikli araştırma ve sonuçları, bilimsel incelemeler, derleme ve gözlem yazılarına yer vermektedir. Dergiye gönderilen bilimsel yayınlar yılda 2 sayı olmak üzere, Hazian ve Aralık aylarında yayımlanır.

Açık erişim politikasına sahip JHESP’ye gönderilen akademik yazıların yayın hakları dergiye aittir. Bu yazılar dergi yönetiminin izni olmadan yayınlanamaz, çoğaltılamaz veya başka bir yayında kullanılamaz.      


Makalenin Hazırlanması

Genel Değerlendirmeler


Makalelerin sayfa sınırlaması yoktur, ancak minimum uzunlukta tutulmalıdır. Yazarlar, gerekirse bir düzenleme hizmeti kullanarak açık ve öz bir İngilizce yazmalıdır.

Tüm metin (başlık sayfası, özet, makale gövdesinin tüm bölümleri, şekil başlıkları, şema veya grafik başlıkları ve dipnotlar ve referanslar dahil) ve tablolar tek bir dosyada olmalıdır. Grafikler metne dahil edilebilir veya ayrı dosyalar olarak yüklenebilir.

Gönderim dosyası, Microsoft Word, RTF veya WordPerfect belge dosyası biçimindedir ve sayfa boyutu A4'tür. Sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalı ve sayfa numaraları sayfanın sağ üst köşesine yerleştirilmelidir. Metin çift aralıklıdır; 12 punto yazı tipi kullanır. “Times New Roman” yazı tiplerini kullanmak en iyisidir. Bu, metin için olduğu kadar şekiller, şemalar ve tablolar için de geçerlidir.

Makale Başlığı: Times New Roman 16 punto, Kalın yazı tipi, 2 nk

Yazar Bilgileri: Times New Roman 12 punto, Kalın yazı tipi, 2 nk

Metin Yazı Tipi Boyutu: Times New Roman 12 punto, 2 nk

Dipnot Yazı Boyutu: Times New Roman 12 punto, 1 nk

Tablo ve Şekil yazı tipi boyutu: Times New Roman 10-12 punto

Tablo ve Şekil Adlandırma:
Times New Roman 10 punto

Makale hazırlamanın tüm yönleriyle ilgili sorumluluk yazarlara aittir. Makalede kapsamlı değişiklikler veya yeniden yazma işlemleri Editörler tarafından üstlenilmeyecektir.

Kılavuzlara uymayan yazılar, düzeltilmesi için yazarlara iade edilebilir.

Makale daha önce yayınlanmamış veya değerlendirilmek üzere başka bir dergiye gönderilmemelidir.

Makale Organizasyonu

Başlık Sayfası: Makalenin başlığı, bilgisayarlı bir başlık aramasında maksimum bilgi sağlamak için çalışmanın amaçlarını ve bulgularını yansıtmalıdır.

Yazarların İsimleri ve Kurumları
: Yazarların tam adları, ikinci harfleri, soyadları ve adresleri ile birlikte çalışmanın bittiği tarihteki kurumları listelenmelidir.

Özet ve anahtar kelimeler
: Her türden makalenin bir özeti olmalıdır. Özetin maksimum uzunluğu 400 kelime olmalı ve en önemli sonuç ve sonuçların özetlendiği bulgular odaklı bir formatta düzenlenmelidir.

Özetten sonra Anahtar Kelimeler bölümü verilmelidir. Anahtar kelimeler en az 3, en fazla 5 olmalıdır.

“Etik Kurul Onayı” kapsamında etik kurul kararı gerektiren çalışmalar için etik kurul onayı alınmalı, bu onay makalenin yöntem bölümünde (kurulun adı, tarih ve numarası) belirtilmeli ve belgelenmelidir. Aksi takdirde makaleleriniz değerlendirilmeyecektir.

Ana yazı

Orijinal Araştırma makaleleri aşağıdakileri içermelidir:

• Giriş
• Metodoloji
• Sonuçlar
• Tartışma ve sonuçlar
• Yardımcı Bilgiler. (Eğer gerekliyse)
         o İlgili bilgileri, referanslardan hemen önce listelenen sırayla ekleyin.
         o Sorumlu Yazar Bilgileri: Belirlenen ilgili yazarların her biri için telefon numaraları ve e-posta adresleri sağlayın.
         o Mevcut/Mevcut Yazar Adresleri: Üyelikleri veya adresleri değişen yazarlar için bilgi sağlayın.
         o Yazar Katkıları: "Bu yazarlar eşit katkıda bulunmuştur" gibi ifadeler ekleyin.
         o Teşekkür: Yazarlar bu bölümde çıkar çatışmasına, kişilere, kuruluşlara, finansal destekçilere teşekkür edebilirler.

Referanslar ve Notlar

Kaynakların doğruluğu yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Tüm yazarları listeleyin; ve diğerlerini kullanmayın. Kapsamlı sayfa numaraları sağlayın. APA stilinin son versiyonu, referanslar boyunca tutarlı bir şekilde kullanılmalıdır. Daha fazla ayrıntı için lütfen aşağıdaki bağlantıyı takip edin. Kaynaklar 10 punto olmalıdır. (https://www.apastyle.org/)

Makale: Anderson, R., Grigsby, A., Freedland, K., De Groot, M., McGill, J.B., Clouse, R.E., Lustman, P.J. (2002). Anksiyete ve zayıf glisemik kontrol: Literatürün meta-analitik bir incelemesi. Uluslararası Tıpta Psikiyatri Dergisi, 32,235-247.

Web sitesi: Mitchell, J.A. (2017, 21 Mayıs). Nasıl ve ne zaman başvurulur. https://www.howandWhentoreference.com.

Resmi Olmayan Web Sitesi: Belirtilmemiş (2017, 21 Mayıs). Nasıl ve ne zaman başvurulur. https://www.howandWhentoreference.com.

Resmi Gazete: Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı 1996-2000. (1995). T.C. Resmi Gazete (25 Temmuz 1995).

Kitap: Clegg, S. (1990). Modern organizasyonlar: Postmodern dünyada organizasyon çalışmaları. Londra: Adaçayı Yayınları.

Kitap bölümü: Onan, K., Sennaroğlu, B. (2009). Simülasyon yoluyla üretim kontrol sistemlerinin karşılaştırmalı incelenmesi. N. Mastorakis, J. Sakellaris (Ed.), Advances in Numerical Methods (67-78. ss.). New York; Londra: Springer.

Çeviri Kitabı: Piaget, J. (1954). Çocukta gerçekliğin inşası. (M. Cook, Çev.). New York, NY: Basic Books.(Orijinal çalışma 1950'de yayınlandı)

Basılı konferans kitabında yer alan bildiriler: Game, A. (2001). Var olmanın yaratıcı yolları. J. R. Morss, N. Stephenson ve J. F. H. V. Rappard (Ed.), Psikolojide Teorik sorunlar: Uluslararası Teorik Psikoloji Derneği Bildiriler Kitabı 1999 Konferansı (s: 3-12). Sidney: Springer.

Yayınlanmış bir konferans kitabında bildiri: Editör yok: Doğdaş, T., Akyokuş, S. (2013). GIS görselleştirme ve EM kümeleme yöntemini kullanarak belge kümeleme. 2013 IEEE Uluslararası Akıllı Sistemler ve Uygulamalardaki Yenilikler Sempozyumu (INISTA) (1-4.ss.).

Yayınlanmamış konferans bildirisi: Santhanam, E., Martin, K., Goody, A., Hicks, O. (2001). Öğretimle ilgili geri bildirimde döngüyü kapatmaya yönelik aşağıdan yukarıya adımlar: Bir CUTSD projesi. Teaching and Learning Forum – Expanding Horizons in Teaching and Learning'de sunulan bildiri, Perth, Avustralya, 7-9 Şubat 2001.

Tez: Yiğit, P. (2015). Kamu Hastanelerinde TIG (Diagnosis Related Groups) Verilerinin Sağlık Analitiği Yaklaşımı ile İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Raporlar ve teknik makaleler: Gencel Bek, M. (1998). Medscape Türkiye 2000 (Rapor No. 2). Ankara: BAYAUM.

Veri referansları: Bu dergi, metninizde seçiminizi belirterek ve Referans Listenize bir veri referansı ekleyerek, makalenizdeki temel veya tartışılabilir veri tartışmalarını belirtmenizi teşvik eder. Referanstan hemen önce [veriset] ekleyin, onu verilerin referansı olarak doğru bir şekilde tanımlayabiliriz.
Metin içinde alıntı. Metin içinde yapılacak atıflarda yazar(lar)ın soyadları ve yayın yılı (Ör: tek yazarlı için (Aydın, 2018) / iki yazarlı için (Aydın ve Özen, 2018) / üç ve daha fazla yazarlı için) ( Aydın ve diğerleri, 2018)

Kaynaklar: Kaynak listesi ana metnin sonunda yer almalıdır. Yayına kabul edilmiş ancak yayınlanmamış bir makale, derginin kısaltılmış adı ve ardından "basımda" ibaresi ile kaynakçada gösterilebilir. Aşağıdaki Referans Stiline bakın.

Metin içinde alıntı: Lütfen metinde atıfta bulunulan her referansın referans listesinde de bulunduğundan emin olun (veya tam tersi). Özette atıfta bulunulan kaynaklar tam olarak verilmelidir. Yayınlanmamış sonuçlar ve kişisel iletişimler referans listesinde önerilmemektedir ancak metinde belirtilebilir. Bu referanslar referans listesinde yer alıyorsa, derginin standart referans stilini takip etmeli ve yayın tarihinin 'Yayınlanmamış sonuçlar' veya 'Kişisel iletişim' ile değiştirilmesini içermelidir. Bir referansın 'basımda' olarak belirtilmesi, makalenin yayınlanmak üzere kabul edildiğini ima eder.

Kişisel İletişimler, yalnızca orijinal el yazması ile birlikte gönderenden yazılı izin alındığında kullanılabilir; bunlardan sadece metin içinde ve aşağıdaki biçimde bahsedilebilir: (G.H. Orwell, Psikiyatri Bölümü, Washington Üniversitesi, kişisel görüşme). Yazarlardan biri tarafından yayınlanmamış veya gönderilmiş deneylerden sadece metin içinde bahsedilebilir, Kaynakça'da bahsedilemez. Yayınlanmamış deneylerinden alıntı yapılan yazarların soyadlarının yanı sıra baş harfleri de verilmelidir: (M.L. King, yayınlanmamış gözlemler).

Referans yönetim yazılımı: Dergimize gönderilecek makaleler referans yazılım programında (Mendeley, EndNote) hazırlanmış olmalıdır. Mendeley Desktop kullanıcıları bu derginin referans stilini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak kolayca indirebilir: https://csl.mendeley.com/styles/546013121/JHESP el yazması hazırlanıyor. Daha sonra Microsoft Word için Mendeley eklentilerini kullanarak bu stili seçmek mümkün olacaktır.
Kaynakça: Metin içinde kaynaklar ilk yazarın adı ve yılı şeklinde kronolojik sırayla alıntılanmalıdır. Birden fazla yazar "et al." ile belirtilir, sadece iki yazar olduğu durumlar dışında, bu durumda her iki isim de yazılır. Örneğin, patolojinin paterni bunun yerine sinaptik olarak bağlantılı bir nöron ağını temsil eder (Braak ve Brain, 1991; Morris, 1997). Bu hipotez yakın zamanda Nagy ve diğerleri tarafından önerildi. (1997).

Tablolar:
Tablolar kısa ve mümkün olduğunca basit olmalıdır. Her tablonun başlığı, içeriğin niteliğini açıkça belirtmeli ve tablonun üzerine yerleştirilmelidir.

Şekiller: Tüm şekiller net ve kolay okunabilir olmalıdır. Açıklamalar, metne atıfta bulunmadan şekil yorumuna izin verecek kadar ayrıntı içermelidir. Başlık şeklin altına yerleştirilmelidir.

Tablo ve Şekiller ana metinde yer almalı ve metinde ilgili cümlenin sonundaki numara ile parantez içinde yazılmalıdır. Örneğin .... (Tablo 1:) veya ... (Şekil 1:) Şekil ve tabloda kısaltma ve/veya sembol kullanılmışsa tablo veya şeklin altında 10 punto ile açıklanmalıdır.


Derleme makaleleri için şu bölümler gerekli değildir: Metodoloji, Bulgular, Tartışma ve Sonuçlar.

Yorumlar: Belirli bir çalışmada kullanılan yorumlama, analiz veya yöntemler hakkında yazarın bakış açısını sunun. İlgili madde açıkça belirtilmelidir. Metin formatı ücretsizdir, özet gerekli değildir. Maksimum kelime sayısı, maksimum 5 referansla 1000'dir. Sorumlu yazarın iletişim bilgileri verilmelidir.

Gönderim Kontrol Listesi

Lütfen makalenizi göndermeden önce aşağıdaki adımların doğruluğunu kontrol edin ve emin olduğunuzda makalenizi gönderin.
(+) Makale, dergi şablonuna ve kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır.
(+) Makale dosyası word formatında yüklenmelidir.
(+) Etik kurul belgesi yüklenmelidir. (Yaptığınız iş için etik kurul belgesinin gerekli olmadığını düşünüyorsanız bunu belirten bir belge doldurunuz.)
(+) Telif hakkı dosyası yüklenmelidir.
(+) Çıkar çatışması belgesi yüklenmelidir.
(+) Makale yazar bilgileri eksiksiz yazılmalıdır (başlık bilgisi verilmeden yazılmalıdır).
(+) Yazarların ORCID bilgileri yazılmalıdır.
(+) Hakem tavsiyesi yapılmalıdır.

Makalenin Gönderilmesi


Yazar Modülünde iletişim ve oturum açma JHESP'e tüm gönderiler dergi web sayfasındaki Çevrimiçi Makale Kabul ve Değerlendirme sistemi kullanılarak yapılmalıdır.

Sisteme Kayıt Online Makale Kabul ve Değerlendirme sistemine (Journal Park) giriş yaparken kayıt ekranındaki “Hesap Oluştur” butonuna tıklayarak ilk defa kayıt olunması ve açılış formunun gerçek bilgilerle doldurulması gerekmektedir. Formda istenen bilgilerin bir kısmı kesinlikle gereklidir ve bu alanların tam olarak doldurulmaması durumunda kayıt işlemi yapılmayacaktır.

Yazarların giriş ekranına dönerek gönderim için kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yapmaları beklenmektedir. Lütfen kullanıcı adınızı ve şifrenizi belirlerken sadece İngilizce karakterler kullanınız.

Dergi parkı sistemine daha önce kayıt olduysanız ve şifrenizi unuttuysanız “Şifremi Unuttum” butonuna tıkladığınızda kullanıcı adınız ve şifreniz kısa süre sonra e-posta adresinize gönderilecektir.

Makale Ekleme Bu süreç, makalenin sisteme yüklenmesi ile başlayan birkaç farklı adımdan oluşur. Yükle sekmesi altındaki makale dosyasına ulaşmak için Gözat butonu kullanılır. Makaleyi bulduktan sonra Dosya Seç'e tıklayabilirsiniz ve dosya eklenecektir.

Değerlendirme Süreci

Dergiye gönderilen çalışmalar, dergi editörleri tarafından şekil ve içerik açısından ön incelemeye tabi tutulur. Ön inceleme sonrasında şekil ve içerik bakımından dergide yayınlanması uygun görülen çalışmalar en az iki hakeme gönderilir. Dergi kör hakemlik sistemine sahiptir. Makaleyi değerlendiren hakemlerin isimleri yazarlara bildirilmez ve yazar bilgileri hakemlerle paylaşılmaz. Hakemlerden biri olumlu, olumsuz görüş verirse çalışma üçüncü bir hakeme gönderilir. En az iki hakem tarafından uygun görülen çalışmalar dergide yayımlanır. Yayın Kurulu, hakemlerin görüş ve önerileri doğrultusunda dergiye gönderilen yazıların hazırlanması aşamasında gerekli düzeltme ve değişiklikleri önermeye veya herhangi bir aşamada makaleyi reddetmeye yetkilidir.

Hakem değerlendirmesi sonucunda olumlu bulunan makaleler "İngilizce Dil Kontrolü" sürecine alınır. Dil kontrolünde yazardan bazı düzenlemeler istenebilir.
Hakem değerlendirme sürecinde gerekli düzeltme aşamalarından geçtikten sonra kabul edilen makale, sayfa düzenini hazırlamak üzere yayınevine gönderilir. Sayfa düzeni tamamlanan yazıların provası son basım onayı için ilgili (yazışma) yazarına gönderilir. Bu aşamalardan geçen yazılar, yazar tarafından onaylandıktan sonra sayfa numarası ve ardından uygun sayıda dergi dönemine dahil edilecek DOI kodu verilerek basılı ve çevrimiçi olarak yayınlanır.



Yazarların eserlerini göndermeden önce aşağıdaki listenin eksik olmadığından emin olunmalıdır.


1. Telif Hakkı Devir Formu
2. Kapak Sayfası
3. Makale Ana Metni
4. Etik Kurul İzin Belgesi (gerekirse)
5. İntihal (Benzerlik) Raporu



Sağlık Sistemleri ve Politikaları Dergisi-JHESP, sağlık sistemleri, sağlık politikaları ve tıp bilimleri ile ilgili yasal ve disiplinler arası bilimsel çalışmaları yayınlamak amacıyla aşağıda belirtilen etik ilke ve kurallar çerçevesinde yayınlanan hakemli bir dergidir.
Tüm gönderiler orijinal olmalı, başka bir dergide yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her çalışma editörlerden biri ve en az iki kör hakem tarafından değerlendirilir. İntihal, çoğaltma, hileli yazarlık / yazarlık reddi, araştırma/veri uydurma, makale dilimleme, yayın dilimleme, telif hakkı ihlali ve çıkar çatışmasını gizleme gibi durumlar etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
JHESP, COPE (Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke ve standartlarını takip eder.
Editörlerin, hakemlerin ve yazarların bilimsel yayın için uluslararası kabul görmüş kriterlere uymaları beklenir.

Yazar, Journal of Health Systems and Policy'ye (JHESP) başka bir yerde yayınlanmış veya yayınlanmak üzere gönderilmiş herhangi bir çalışma veya çalışma göndermemelidir.
Başkalarının çalışmalarını veya ifadelerini kullandıklarında, bunun uygun şekilde yapıldığından emin olmalıdırlar. İntihal, yazarın başka bir eserin tamamını kendisininmiş gibi alması, önemli kısımlarını (herhangi bir referans göstermeden) kopyalaması veya başka kelimelerle ifade etmesinden, başkaları tarafından yapılan araştırma sonucu elde edilen verileri kullanmasına kadar birçok şekilde olabilir.

Her türlü intihal, etik olmayan yayıncılık davranışı oluşturur ve kabul edilemez. Gönderilen tüm makaleler yazarlar tarafından intihal (benzerlik) açısından taranmalıdır. JHESP, Turnitin yazılımı aracılığıyla intihal taramaları gerçekleştirir.

Sağlık Sistemleri ve Politikaları Dergisi-JHESP'e çalışma gönderen yazarlar belirtilen etik sorumluluklara uymak zorundadır;

· Yazar, Sağlık Sistemleri ve Politikaları Dergisi'ne (JHESP) başka bir yerde yayınlanmış veya yayınlanmak üzere gönderilmiş herhangi bir çalışma veya eser göndermemelidir.
· Eserlerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğundan yazarları sorumludur. Çalışmasını dergiye göndererek; Eserin özgün olduğunu, başka bir yerde yayımlanmadığını ve başka bir dilde yayımlanmak üzere değerlendirilmediğini taahhüt etmiş sayılır.
· Katkıda bulunan yazar ve kaynaklar uygun şekilde kullanılmalı ve kaynaklarda atıfta bulunulmalıdır. Yazarlık için yeterli ölçütleri taşımayan ancak çalışmaya katkıda bulunan tüm kişiler “teşekkür/bilgi” bölümünde listelenmelidir. Bunlara örnek olarak sadece teknik destek veren, yazı yazma konusunda yardımcı olan, sadece genel destek veren veya maddi ve manevi destek sağlayan kişiler verilebilir.
· Değerlendirme süreci başlamış bir çalışma için yazar sorumluluklarını değiştirme (yazar ekleme, yazar sıralamasını değiştirme, yazar çıkarma gibi) teklif edilmemelidir.
· Tüm yazarların gönderilen çalışmalara doğrudan akademik ve bilimsel katkısı olmalıdır. Yazarların isim sırası ortak karar olmalıdır.
· Yazar, eserin yazımında kullandığı kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru bir şekilde atıfta bulunmalıdır.
· JHESP, değerlendirme süreçleri çerçevesinde yazarlardan bilgi veya ham veri talep edebilir, böyle bir durumda yazar kendisinden istenen veri ve bilgileri sunmaya hazır olmalıdır.
· Yazar, değerlendirme ve erken görüntüleme aşamasındaki eserle veya elektronik ortamda yayınlanan eserle ilgili bir hata fark ettiğinde, bunu bildirmek, düzeltmek veya geri çekmek için yayın kurulu ile iletişime geçmelidir.

Sağlık Sistemleri ve Politikaları Dergisi-JHESP Yayın Kurulu aşağıdaki etik değerlere uymayı taahhüt eder;

· Yayın Kurulu, derginin kalitesini artırmak ve gelişimine katkıda bulunmak için çaba sarf etmekle yükümlüdür.
· Yayın Kurulu yazarların ifade özgürlüğünü desteklemelidir.
· Yayın Kurulu, intihal ve atıf sahtekarlığı gibi bilimsel ve etik dışı davranışları önleyici tedbirler almalıdır.
· Dergiye gönderilen akademik bir çalışmanın yayımlanmasında son söz Yayın Kurulu'na aittir. Yayınlanacak çalışmaların belirlenmesinde kalite, güncellik, özgünlük ve alana katkı göz önünde bulundurulmalıdır.
· Yayın Kurulu, dergiye yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların yayın sürecinin usulüne uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Bu bağlamda Yayın Kurulu bağımsız olarak ve kamu yararını gözeterek karar vermelidir.
· Yayın Kurulu, gönderilen eserlerle ilgili tüm bilgilerin eser yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder.

· Yayın Kurulu, yayınlanan tüm eserlerin fikri mülkiyet haklarını korumak ve olası ihlallerde dergi ve yazarların haklarını savunmakla yükümlüdür. Yayın Kurulu, yayınlanan tüm eserlerin diğer yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi için gerekli tedbirleri almak ve bu kapsamda özgünlük kontrolü yapmakla yükümlüdür.

· Yayın Kurulu, eserlerle ilgili karar verirken, eserlerin özgün değerini, alana katkısını, araştırma yönteminin geçerliliğini ve güvenilirliğini, ifadenin açıklığını, amacını ve kapsamını dikkate almalıdır. günlük. Yayın Kurulu, yazarların ırkını, etnik kökenini, cinsiyetini, düşünce ve inançlarını hiçbir nedenle dikkate alamaz.
· Yayın Kurulu, incelemede yayımlanmak üzere gönderilen makaleleri dilbilgisi kuralları açısından değerlendirmelidir.
· Yayın Kurulu yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici bildirim ve geri bildirim sağlamalıdır.
· Yayın Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlar.
· Yayın Kurulu, hakemlik sürecinin iki kör hakem ile yürütülmesini sağlamalı ve hakemleri yazarlara, yazarları hakemlere ifşa etmemelidir.
· Yayın Kurulu, hakemlerden bilgi ve uzmanlıklarına uygun olan çalışmaları değerlendirmelerini istemelidir. Bu nedenle makalelerin alanında uzman kişiler tarafından uygun bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Bu süreçte hakemlerin kimliğinin gizli tutulmasına özen gösterilmelidir.

Journal of Health Systems and Policies-JHESP hakemleri aşağıda belirtilen etik değerlere uymayı taahhüt ederler;

· Hakemler, yalnızca kendi uzmanlık alanları ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir. Hakem, çalışmanın konusu hakkında kendini yeterli hissetmiyorsa veya zamanında geri bildirimde bulunmak mümkün görünmüyorsa, bu durumu en kısa sürede Yayın Kurulu'na bildirmelidir.
· Hakemler, değerlendirilmek üzere sunulan akademik çalışmalara ilişkin görüşleriyle Kurul'un alacağı kararlara katkıda bulunurlar ve gerekli görürlerse çalışmanın geliştirilmesi için Kurul aracılığıyla yazarla iletişim kurarlar. Bu süreçte hakemlerin kimliklerinin gizli tutulması esastır.
· Hakemler, çalışmaları tarafsızlık ve gizlilik içinde değerlendirmekle yükümlüdür. Bu çerçevede eserde yer alan bilgileri yazarın açık rızası olmaksızın yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşamaz veya kullanamazlar.
· Hakemler, değerlendirilmek üzere gönderilen eserle ilgili herhangi bir telif hakkı ihlali, intihal veya daha önce yayınlanmış bir eser veya bilgi ile benzerlik fark ederlerse en kısa sürede Yayın Kurulu'na bildirmelidirler.
· Değerlendirme süreci sonunda hakemler bilimsel kriterlere göre görüşlerini "Hakemlik Formu" aracılığıyla bildirmelidir. Bu koşullara uymayan "Hakemlik Formu" tespit edildiğinde, yayın kurulu inceleme ve düzeltme için hakemle iletişime geçebilir.
· Hakemler, değerlendirmelerini kendilerine tanınan süre içinde tamamlamakla yükümlüdürler.

Yayın Politikası

Sağlık Sistemleri ve Politikaları Dergisi-JHESP, İstanbul Medipol Üniversitesi tarafından yayınlanmaktadır. Yayıncı, derginin web sayfasından dergiye açık, elektronik ve ücretsiz erişim sağlar. Ancak dergide yayınlanan her yazının mülkiyetini ve telif hakkını korur ve yayınlanan her nüshanın kaydını tutma yükümlülüğünü üstlenir.
Sağlık Sistemleri ve Politikaları Dergisi-JHESP'nin tüm içeriği herkesin okuyabileceği ve indirebileceği bir ortamda açık erişim ilkesi çerçevesinde ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Journal of Health Systems and Policies-JHESP'e gönderilen tüm makaleler, çift-kör hakemlik süreciyle değerlendirilir. Bu bağlamda, yazarın kimliği, uyruğu, dini inancı, siyasi görüşü gibi kişisel özelliklerine bakılmaksızın sadece makale üzerinde hakemler ve değerlendirmeler yapılır.
Derginin tüm giderleri İstanbul Medipol Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır. JHESP; gönderim, işleme, yayınlama veya diğer herhangi bir işlem için ücret talep etmez.
Dergide yayınlanan yazılarda ifade edilen görüşler yazarına aittir. İstanbul Medipol Üniversitesi ve JHESP bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.

Makale Değerlendirme Süreci ile ilgili olarak;

Yazılar dergiye gönderildikten sonra ön inceleme, hakem değerlendirmesi, dil kontrolü ve gerekirse düzeltme aşaması şeklinde makale değerlendirme süreci gerçekleşir.
Dergiye gönderilmiş ve hakem değerlendirmesinden geçmiş bir yazının yazarlarının yayından çekilmeleri yazı yayınlanmadan önce mümkün olabilir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.
Dergi kapsamında; başvuru ücretleri, editoryal işlem ücretleri, makale işleme ücretleri, sayfa ücretleri, renk ücretleri dahil olmak üzere hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz

Creative Commons License
Contents of the Journal of Health Systems and Policies (JHESP) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.